×

Hypotheek in Spanje

Een huis kopen in Spanje is voor velen een droom die uitkomt. Maar bij het kopen van een woning in het buitenland komt vaak een hypotheeklening kijken. Hoe werkt dat eigenlijk in Spanje? En aan welke voorwaarden moet een hypotheekaanvraag voldoen? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de maximale hypotheeklening die je kan krijgen bij een Spaanse bank wordt bepaald door verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is de waarde van het onroerend goed. In Spanje is het gebruikelijk dat je maximaal 70-80% van de taxatiewaarde van het onroerend goed kan lenen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij een woning met een taxatiewaarde van €200.000 maximaal €160.000 kunt lenen.

Daarnaast kijkt de bank ook naar jouw financiële situatie en jouw leeftijd. Zo beoordelen ze of je in staat bent om de hypotheek terug te betalen en bepalen ze de looptijd van de hypotheek. Het is daarom verstandig om bij het aanvragen van een hypotheek alle relevante financiële gegevens paraat te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een recente salarisstrook, belastingaangifte en eventuele schulden.

Bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje geldt daarnaast de “hipoteca responsable”. Dit houdt in dat de maandelijkse hypotheeklasten niet meer dan 35% van het maandelijks netto inkomen mogen bedragen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een netto maandinkomen hebt van €2.000, de maandelijkse hypotheeklasten niet hoger mogen zijn dan €700. Dit percentage kan variëren per bank en per individuele situatie, maar over het algemeen wordt deze norm toegepast om ervoor te zorgen dat de hypotheeklasten niet te zwaar worden en dat de lening verantwoord kan worden terugbetaald.

Tot slot is ook de rente van belang bij het berekenen van de maximale hypotheeklening. Hoe hoger de rente, hoe lager de maximale hypotheeklening zal zijn omdat de maandelijkse lasten hoger zullen zijn. Het is daarom verstandig om verschillende banken en hypotheekverstrekkers te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.

Kortom, bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje zijn er verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren en verschillende opties te vergelijken voordat je een hypotheekaanvraag doet. Zo kan je er zeker van zijn dat je een verantwoorde en passende hypotheeklening afsluit en optimaal kan genieten van je Spaanse droomhuis!